top of page

Ahsap Yakmaya Dair Genel Bilgi

Bir yakma çalışması yapmak için 6 ana unsur var. 1- Yakılacak düz tahta. ( kavak kontra , huş kontra vs.) 2- Yakma işlemi için yakma makinesi veya havya ve uçları. 3- Yakılacak şeklin kağıt üzerindeki resmi ve ağaca aktarımı. 4- İnsan 5- Vernikleme 6- Çerçeveleme 1- YAKILACAK DÜZ TAHTA Bu işe yeni başlayan bir kişiye yakılacak tahta olarak ilk önce KAVAKKONTRA ‘yı tavsiye ederim. Çünkü kolay yakılabilir yumuşak ve kolay erişilebilir bir üründür. 3,4,5 mm kalınlıklarında çeşitleri vardır. İstediğinizi tercih edebilirsiniz. Nereden bulunur? Ben İstanbu’lda yaşıyorum. Bauhaus’dan istediğim ölçülerde kesip veriyorlar. Bunun yanında internetten Hobi ürünleri satan sitelerden de bu ürüne ulaşmak mümkün. Bunun yanında mobilya imalatçılarından da farklı şehirlerde ulaşmak mümkün olacaktır. Kavak kontramızı aldık. İstediğimiz ölçülerde kestik/kestirdik. Yapacağımız işlem pürüzsüz bir yüzey elde etmek. Kavağın yüzeyi zaten düz demeyin. İncelediğinizde göreceksiniz ki pürüzler var. Bu işlem yapılmadığında yakma yaparken pürüzlerden dolayı küçük olsa da dalgalanma yapacaktır. Bunu hissedeceksiniz. Hatırlarsanız Karete Kit diye bir film vardı. Daniel karete öğrenmek için Bay Miaği’ye gider. Miagi ilk iş olarak ona bir boya kutusu ve bir fırça vererek çitleri belirli bir ritimde boyamasını ister. Bu Daniel’e angarya gelir. Fakat zor olsa da tarif edilen şekilde yapar. Müsabakalarda o hali aklına gelir. Hiçte angarya olmadığını anlamıştır. Tahtayı zımparalarken bu işi angarya hissetmemeli ve üstünkörü bir zımparalama yapmamalıyız. Evet bu işte en angarya görülen süreç bence de bu. Fakat pürüzsüz bir yüzey elde edilinceye kadar zımparalamak 1. görev olmalıdır. Zımpara alırken teknik terimlerini bilmesem de sıfıra yakın zımpara kağıtlarını tercih ediyorum. Zımpara kağıdını cam bezi gibi kullanarak zımparalamak mümkün olsa da fazla enerji harcayıp kolunuzun yorulmasına yol açacaktır. Paranız çok ise, zımpara kağıdını takıp zımpara yapmak için 12 tl den 30 tl ye kadar basit aparatlar var. Bunları alıp zımparayı takarak zımparalayabilirsiniz. Yoooook israf derseniz ; elinize uyacak dikdörtgen bir tahta alıp, üstüne zımparayı raptiyeleyip zımpara işlemi yapmak bence en akıllıca olacaktır. 2- YAKMA MAKİNESİ VE UÇLARI

Makine deyice karmaşık bir yapı gelmesin akla. Resimdeki gibidir. Elektirik gelir. Trafoya girer. Ayar düğmesiyle ısı ayarını yaparız. Isı kaleme aktarılır. En ucundaki KROM NİKELDEN oluşmuş tel ısınır. Bu ısıyı ağaca aktararak yakma yapılır. Makineler piyasada 65 tl den başlayıp 700 tl ye kadar çıkmaktadır. Ben Karaköy’den 65 Tlye bir makine aldım. Şu an için ihtiyacıma cevap vermekte. 30 , 40 ,50 Watt gibi çeşitleri vardır. Burada telin nevi çok önemlidir. Herhangi bir teli bu tip makinelerde kullanmak amaca hizmet etmediği gibi , makine ve kullanan kişiye de zarar vereceğini göz ardı etmememiz gerekir. Muhakkak kullanacağımız tel KROM NİKELDEN yapılmış olmalıdır. Krom nikel teller 0,35 ten başlayıp 0,5 , 0,8 , 1 , 1,2 , 1,5 , 2 gibi çeşitli ebatlardadır. Piyasada satılan makinelerde default olarak gelen uçlar 1,2 liktir. Demek ki her amaca hizmet ediyor diye , bu oran kullanıldığını ummaktayım. Yakma yaptıkça değişik ebattaki tellere ihtiyaç duyacaksınız. Tellerin ucu şöyle olursa daha iyi olacak dediğiniz anlar gelecek. Gölgelendirme yapmak için daha yayvan uçlara sahip olmak isteyeceksiniz. Akabinde şu soruyu soracaksınız ; Tele ve uçlara nasıl sahip olacağım? Krom Nikel tel elektirik enerjisini direnç göstererek ısı ve ışık enerjisine çevirir. Yani ısıtıcılarda , fırınlarımızda vb. aletlerde bolca kullanılır. Hurdaya çıkmış bu tip aletlerin reziztans telleri hep bu mihvaldedir. Bunlar alınarak kullanılabilir. Reziztans telleri bazı elektirikçi ve elektronikçilerde de aletlere takmak için bulunmaktadır. Bunlar satın alınabilir. Bunun yanında İstanbul/Karaköy’de Tünelin bulunduğu caddenin üstünde TELCİLER var. Gerçi onlar telleri top olarak satıyorlar. Rica minnet birer 2 şer metre almakta mümkündür. Teli olabildiğince ısıtıp uçtan çıkardıktan sonra sıcakken çekiçle ucunu döğerek yayvan hale getirmenizde mümkün. Youtube’da bahsi geçen tellerden yapılmış uçları bir kişi paylaşmış.

Sizde kendinize göre edineceğiniz tellerden ihtiyacınıza göre tellere şekiller vererek kullanabilirsiniz.Bunun yanında internette profosyonelce hazırlanmış ve satılan uçlar ve makineler de vardır. Kalem ucunuza göre sipariş verebilirsiniz.

http://www.hobireyonu.com/Ahsap-Yakma-Uc-Setleri,LA_263-2.html#labels=263-2

3- YAKILACAK ŞEKLİN AĞACA AKTARIMI;Şekli , deseni , resmi ahşaba aktarmak planlamayı gerektiren bir konudur. Aktaracağınız resmi tahtanın kenar boşluklarını ayarlamak önemlidir. Aktarma işlemini yaparken göstereceğiniz itina ve planlama sizi daha sonra birçok zahmetten kurtaracaktır.İlk önce dikkat edilecek husus yazıcıdan çıktı alırken kağıdın yazıcı kanalına düzgün yerleştirilmesidir. Hafif bir eğrilik kağıda da yansıyacaktır. Dikkat edilmelidir.Benin bildiğim 3 yol vardır.;

A-Selilozik tiner kullanarak.Bu konu forumda şu konu başlığında gayet güzel anlatılmıştır. Lütfen inceleyiniz;

Bu yöntemi gölgelendirmesi çok olmayan sade desenlerde , ana hatları çizilmiş resimlerde uygulayınız. Zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Çok güzel ve pratik bir yöntemdir.Bu yöntemi gölgelendirmesi çok olan ve yoğunluk taşıyan bir resmi aktarırken kullanırsanız ne olur? Ben tecrübe ettim. Olabildiğince koyuluk ahşaba geçiyor. Gölgelendirme yaparken bocalıyor, algıda tereddüt yaşıyorsunuz. Tonerin tozu ahşapta koyu bir kirlilik yapıyor. Bu yüzden sade desenlerde ve ana hatları çizilmiş resimlerde uygulamanızı tavsiye ederim.

B-Ahşap üzerine Ütü ile resim transferi ;

Bu konu ile ilgili Youtube’da güzel bir video var.

Lütfen izleyiniz;

Youtube Yasağı nedeniyle seyredemeyenler için küçük açıklama;Elimizdeki resim çıktısı muhakkak tonerli yazıcıdan çıkmış olmalı. Aksi taktirde ahşaba geçmeyecektir. Resmin olduğu yüz ahşaba bakacak şekilde kağıdı yerleştiriyoruz. Sıcak bir ütü ile kağıdın üstünde ütüyü yavaş hareketlerle gezdiriyoruz. Sıcaklıktan yoğunluğu çözülen tonerin toz boyasının önemli bir kısmı ahşapla etkileşime giriyor ve ahşaba yerleşiyor.Küçük boyutlu yoğunluğu olmayan resim ve desenler için uygulanabilecek pratik bir yöntem.

C-KURŞUN KALEM TAŞI İLE AKTARMA ;

Kurşun Kalem taşı kırtasiyelerde bulunmaktadır.

Resim için TIKLAYIN ;

Aktaracağımız resmin arkasını bu çeşit kalemle komple karalıyoruz. Daha sonra resim kağıdını kontramıza yerleştirip resmin üzerinden geçerek aktarmamızı yapıyoruz.Bu yöntemle resmi aktarırken daha temiz bir aktarma sağlıyoruz. Bu yöntemi Münir Erbörü Bey'i ziyaretimde gördüm.

D-Karbon kağıdı kullanarak resim transferi ;

Resmin altına karbon kağıdı koyup resmin üzerinden çizerek karbon kağıt vasıtası ile resmi ahşaba aktarma şeklidir.Bu yöntem üstteki diğer yöntemlere göre yakıcının daha çok zamanını alsa da , yakıcının resmi aktarırken resmi içselleştirmesine ve aktarma sırasında yakıcının resmi en ince ayrıntısına kadar tanımasına vesile olur.Diyelim ki aşağıdaki resmi ağaca aktarmak istiyorsunuz.

Bir kurt köpeği. Nekadar yoğun bir resim. Tüyler , tonlar ve ayrıntı çok var. Bakın bu resmi yabancı bir sanatçı JUAN CARLOS GONZALES ahşaba nasıl aktarmış;

Şeklin hareket ve yoğunluğuna göre sadece ana hatları belirlemiş , yakacağı yöne göre hatları çizmiş.Yakmanın diğer evreleri

Kendisinin web sitesini ziyaret etmenizi öneririm. Adres; Pirograbados.

Videolar ve diğer materyaller eğitici ve öğretici. Kendisini ayrıca böyle bir site hazırladığı için kutluyorum.

AHŞAP YAKMADA YAN UNSURLAR;

Diyelim ki internetten bir resim beğendiniz. Küçük bir resim. Bunu A4 kağıdına büyüterek yazdırdınız. Yakma yapacaksınız. Fakat bunu A4 boyutunda (21 x 29,7 cm ) değil de A3 boyutunda (29,7 x 42 cm ) yakma yapmak istiyorsunuz. Nasıl yapabilirsiniz? 2 yolu var.

1. Yol :

A4 kağıt çıktısını alıyorsunuz. Genellikle ev ve ofislerde bulunan yazıcılar A3 çıktısı alamıyor. Kırtasiyeciye gidip çıktımızı A3 boyutunda fotokopi çektiriyoruz.

2. Yol :

Afiş proğramları bir resmi belirlenen ebatlarda büyültüp resmi poster/afiş yapmamızı sağlayan proğramlardır. Bu proğramlar piyasada ücreti mukabildir. Aynı işi gören ücretsiz bir afiş proğramı var; POSTERAZOR 1.5.2 Kullanımı kolay, az yer tutan, bilgisayarı kasmayan ve içinde virüs ve trojan barındırmayan. 5 adımda bize resmimizi istediğimiz boyutta parça parça A4 kağıdına çıktı almamızı sağlıyor. Bir yakmacının bana göre elinin altında olması gereken bir proğramcık. Proğramın tanıtım videosu ;

Proğramın kendi sitesinden indirilebileceği adres ; PosteRazor - Make your own poster! Proğram afiş çıktısını pdf formatında almaktadır. Eğer pc nizde Adobe Reader proğramı yoksa çıktıyı açmayacaktır. Adobe proğramının kurulu olması gerekmektedir.

Son Gönderiler
Beni Takip Edin
  • Facebook Classic
bottom of page