Beyazit Camii Avlusu
- Esalettin Öztürk
- 19 Kas 2015
- 2 dakikada okunur

Uzun zamandır beğendiğim bir eser vardı. Jean-Baptiste Eugene Napoleon Fladin tarafından Litoğrafi ( taş baskı) tekniğiyle 1853 yılında yapılan bir resim. Çok hoşuma gitmişti. Bunu yakmayı çok istiyordum. Hilye çalışmam bittikten sonra bu projeye başlama kararı vermiştim.
Küçük boyutlarda çalışmayı sevmiyorum. Bilhassa litoğrafi ile yapılan resimlerin ahşap yakma tekniğiyle uygulanmasında her şekilde 60 cm den büyük olması gerektiğini düşünüyorum.
Bu yüzden eserimin boyutlarının 900 x 700 x 4 mm olması gerektiğine karar verdim. Her zamanki ritüel ;
-90x70 cm boyutunda çıktı almak için büyük boy baskı yapan kırtasiyeye ( Fatihte bulunan İnkılap Kırtasiyeye) gidildi ve çıktı alındı.
-A3 boyutuna yakacağım resmin renkli çıktısı alındı.
-Zımparalarım eskidiği için 3 çeşit zımpara alındı.
-Yeni Karbon kağıtları alındı. ( bu çalışmada kurşun kalem kömürü yerine karbon kullandım.) Çünkü resmi 97x70 olarak yazdırdığımda soluk oldu. Detaylar tam belli değildi.
-Kavak kontra bir güzel zımparalandı. ( 1 saat)
- Resim kontaya aktarıldı. (4 saat)
Artık yakmanın zamanı gelmişti. Rabbiyessir Velatüassir Rabbi Temmim Bilhayr.......
Bu eseri yaparken kullandğım yakma uçları çeşitleri aşagıdadır ;

Yakma uçlarını kendim yapıyorum. Makinanın ayarını en yükseğe getirip iyice kızardığında ( tabiki daha önce tele şekli verdikten sonra) çekiçle bir demirin üzerinde döğüyorum.
Ve ilkmerhale ;

Büyük boyutlu eserleri yakmak malum ki çok zaman alıyor. Aynı eseri 45x35 cm boyutunda yakmak için oran % 50 düşünce yakma süresi malesef % 50 düşmüyor.
Farz-ı misal ;
45x35 cm boyutundaki bir eseri 100 saate yakıyorsanız , aynı eserin boyutunu % de yüz artırarak 90x70 cm boyutunda yakmaya kalkarsanız hesaba göre 200 saate yakmanız lazım gelirken malesef bu 200 saat değil 300 saate çıkabiliyor.
Sabırla yakmaya devam ettim....




Her çalışmaya başlarken ve bitirirken en küçükoğlum Muhammed Erdem'in gözü üzerimdeydi . Projenin her merhalesini inceledi.....


Ve eser bir aylık çalışma sonrası yavaş yavaş tamama eriyordu....



Comments